Ebben a mai felgyorsult, egyre digitalizálódó, globalizálódó világban a nyelvek is gyorsabban változnak, mint ahogy régen. Ez alól a mi nyelvünk sem kivétel. Nagyon sok idegen szó kúszik be a nyelvhasználatunkba (leginkább angol), amik bár "magyarosodnak", de mégis elcsúfítják, beszűkítik a szóhasználatunk és magát a nyelvet.

Ezért nagyon fontos, hogy törekedjünk nyelvünk megóvására és zárkózzunk el a divatszavaktól.

Mik is azok a divatszavak? Olyan szavak és kifejezések, amit a köznyelv mellett a média is használ egyre több mindenre, egyre általánosabban és végül elcsépeltek lesznek, elveszítik eredeti jelentésük, mígy aztán már szinte semmit se jelentenek és pont eredeti tartalmában nem alkalmazzunk.

Ilyen például a fantasztikus. Ez ugye, mint tudjuk egy képzeletbeli dolgot jelől. Vannak fantasztikus filmek, fantasztikus, fantázia világ, de manapság inkább úgy használjuk, hogy "fantasztikus a barátnőm". Nos igen, szép dolog a szerelem, de ezzel azt mondtuk, hogy nincs barátnőnk, vagyis van, de képzeletbeli... ugye azért ez elég kellemtlen dolog? Persze 5-6 évesen nincs gond azzal, ha játék közben odaképzlejük magunk mellé az olyan karaktereket, akiket senki se tud eljátszani, de 20-30 évesen egy képzelt barátnővel mutatkozni enyhén szólva is nevetséges.

Aztán ott van a brutális szavunk. Mindenki tudja, hogy aki brutális, az kegyetlen, vérszomjas, durva, kíméletlen, stb, mégis számtalan dolog jelzőjeként használjuk, még akár a tv-ben, híradóban is. "Brutális hideg köszöntött az országra". Mitől brutális az a hideg, talán össze-vissza ver minket? Vagy maradjunk az első példánál: "Brutálisan fantaszituk a barátnőm". Nem elég, hogy csak én képzelem magam mellé, de még kegyetlenül el is bánt velem... Ez csak két példa, de nagyon sokat hozhatnánk még. Hiába van száz és száz szinonimánk, mégis saját magunkat korlátozva csak egyet használunk.

Sok töltelékszó is van, ami bekúszik a mindennapjainkba, bár leginkább újságokban olvashatjuk, ahol meg kell tölteni az oldalt. Csak egy példa: őszintén szólva. Gyakran ez is teljesen felesleges. "Őszintén szólva, bevallom neked..." - ha már egyszer bevallunk valamit, akkor valószínűsíthető, hogy őszinték vagyunk, felesleges külön nyomatékosítani.

És harmad részt az idegen szavakról néhány sor, gondolat... Ezek, más nyelvekből jönnek, mint fentebb írtam az angol a leggyakoribb. Előretörésüket és terjedésüket a digitális, számítógépes világ nagyban segíti. Az emberek (leginkább a fiatalok) csoportokba szerveződnek az interneten, közösségi oldalakon, ahol kialakul a saját nyelvezetük, szóhasználatuk. Ez azért is van így, mert az interneten történő kommunikáció során törekednek a rövidítésekre is, mert így egyszerűbb és gyorsabb leírni, amit gondolnak. Az ilyen kapcsolattartás egyéb, szociális gondokat is felvethet, de azok talán egy másik cikk támái lesznek majd. Maradva az eredeti gondolatmenetnél, ezektől is el kell zárkózni és ki kellene írtani a mindennapokból. Több okból is. Első és legegyszerűbb: csúnya, bántja a fület, ráadásul sok embernek még idegesítő is. Másod sorban gondolni kell a generációs különbségekre is. Tekintve, hogy ezek a szavak leginkább a fiatalok körében elterjedtek nem biztos, hogy vidékre hazautazva a rég nem látot nagymamánk érteni fogja, hogy mit mondunk amikor lájkoljuk a vasárnapi ebédjét vagy, hogy milyen cool süteményt sütött nekünk...

De miért is ragazkodik a fiatalság ehhez? Szerintem nem arról van szó mindig, hogy ragaszkodik hozzá, hanem már észre se veszi, hogy élő beszédben is használják ezeket, vagy írás közben is rövidítenek (persze van amikor kell, én is szoktam jegyzetelés közben). Ezenkívül van, hogy menőzés, felvágás céljából lájkolnak mindent, flashelnek be vagy tudom is én miket csinálnak. Sokszor én sem értem őket, pedig még csak 22 éves leszek...

Szóval szummázva a dolgokat, ne hagyjuk, hogy elvesszen a nyelvünk, óvjuk és őrizzük. Nem kell mindenkinek nyelvészproffesszornak lenni, csak egy kicsit figyeljünk arra oda, hogy mikor mit és hogyan mondunk.

M.P.

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonunk.blog.hu/api/trackback/id/tr142646201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Olikincs · http://onlinepszichologia.hu 2011.02.09. 20:40:25

hát az a helyzet hogy őszintén szólva bevallom neked fantasztikusan brutál a cikked. lájkolom. és telejsm mértékben egyetértek veled
süti beállítások módosítása